top of page

Hormóny šťastia

Poznáte ten pocit, keď sa po cvičení cítite, akoby sa vám nabili vaše vnútorné baterky? Alebo ten príjemný pocit eufórie, keď sa neviete prestať usmievať po milovaní s vašim partnerom? Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo stojí za týmito pozitívnymi a náhlymi zmenami nálad?


Jedná sa o takzvané kvarteto šťastia. Patria doň hormóny dopamín, oxytocín, sérotonín a skupina endorfínov. V tomto článku sa dozviete, na ktoré aspekty nášho života tieto hormóny šťastia vplývajú a ako môžeme cielene zvýšiť ich produkciu.


Dopamín


Tento hormón by sme mohli označiť ako hormón víťazstva alebo úspechu. Vylučuje sa totižto vtedy, keď dosahujeme nejaké ciele, vyhrávame súťaže alebo nás niekto pochváli. Ovlpyvňuje naše emócie, radosť ale aj bolesť.


Zaujímavé na dopamíne je, že ho mozog začína vyplavovať už vtedy, keď nejakú odmenu, úspech či víťazstvo očakávame. Môžeme si to vysvetliť na príklade. Predstavte si, že súťažíte vo vedomostnom kvíze, máte výrazný bodový náskok pred vašim súperom a začínate nadobúdať pocit, že súťaž vyhráte. Práve vtedy váš mozog začína vylučovať dopamín. Pokiaľ by ste predsa len tento kvíz prehrali, vylučovanie dopamínu by sa automaticky zastavilo.


Tento hormón šťastia je aj jeden z dôvodov, prečo sa ľudia stávajú závislými na užívaní drog, stávkovaní či hraní automatov. Aj pri týchto nezdravých aktivitách sa v našom tele vytvára dopamín. V bežnom živote vieme podporiť tvorbu dopamínu dosahovaním konkrétnych cieľov v práci, v škole, v osobnom živote alebo v športe.


Oxytocín


Ako sa cítite, keď objímate osobu, ktorú ľúbite? Príjemne, však? Za to môže oxytocín, známy aj ako “hormón lásky“. Uvoľňuje sa pri fyzickom kontakte s iným človekom. Nemusí však ísť len o romantické dotyky. Oxytocín sa vyplavuje aj pri telesnom kontakte s rodinným príslušníkom, priateľom, dokonca aj pri masáži, a to je jeden z dôvodov, prečo je pre nás tak príjemná. Ak by ste si teda chceli tento hormón doplniť, objímajte blízkych, maznajte sa s partnerom alebo si doprajte kvalitnú masáž.


Sérotonín


Veríme tomu, že o sérotoníne ste už počuli. Ide o jeden z najznámejších hormónov šťastia, dobrej nálady a je zároveň aj neurotransmiterom. Je to molekula schopná prenášať informácie medzi bunkami. Ovplyvňuje spánkový cyklus, termoreguláciu, sexualitu, sebavedomie a pohľad na svoj život. Ľudia, s nedostatočnou hladinou sérotonínu, trpia častými pocitmi úzkosti a depresie, prípadne sa uchyľujú k negatívnemu pohľadu na život.


Nedostatok tohto hormónu vplýva aj na kvalitu spánku. Odborníci tvrdia, že najlepším spôsobom, ako vyrovnať hladinu sérotonínu, je zdravé stravovanie a aeróbne cvičenie. Plávanie, beh alebo bicyklovanie na slnku vám nielen doplní zásobu tohto hormónu šťastia, ale aj vitamínu D, ktorý je dôležitý pre našu imunitu, svaly, zuby a kosti.


Endorfíny


Mnohí si myslia, že sa jedná iba o jednu látku, no to nie je pravda. Endorfíny sú skupina viacerých molekúl ako je napríklad alfa, beta a gama endorfín. Tieto hormóny šťastia spôsobujú euforickú náladu, pocity šťastia a napomáhajú zvládať dlhodobý stres. A sú aj tzv. opiátmi nášho tela-analgetiká na potláčanie našej bolesti.


Najjednoduchším spôsobom, ako spustiť nával endorfínov, je ísť si zašportovať alebo zjesť kocku čokolády s vysokým obsahom kakaa. Odborníci tvrdia, že aj blažený pocit z vykonania dobrého skutku alebo obdarovania iného človeka zvyšuje hladinu týchto hormónov.


Hovorí sa, že každý je strojcom svojho šťastia. Nie je to len prázdna fráza, ale vedecky overený fakt, aspoň čo sa hormónov týka. Aký je teda recept na šťastie? Športujte, zdravo sa stravujte, venujte sa svojim milovaným a nezištne pomáhajte ľuďom okolo vás. Budete nielen šťastnejší, ale aj vyrovnanejší, vďaka hormónom šťastia, ktorými odbúrate všetok stres.



205 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page