top of page

Odkaz Aleny pre všetkých mladých ľudí, ktorý podceňujú potrebu spánku

Spánkový dlh, alebo spánková deprivácia predstavuje nedostatok spánku, ktorý dožičíme nášmu telu. Na spánkovú depriváciu neexistujú žiadne lieky. A ak vám niekto predpíše lieky na spanie, pozor na vedľajšie účinky.

Rozpoviem vám príbeh Aleny, 42 ročnej manažérky, ktorá prednedávnom ukončila môj Kurz spánku:


Alena je usilovná a cieľavedomá žena, ktorá po ukončení Gymnázia začala študovať vysokú školu v Bratislave. Počas semestra boli jej dni nabité aktivitami. Ak nesedela v škole, a nebrigádovala, užívala si nočný život vo veľkomeste. Poznáte to aj vy? Ráno pred prednáškou prebiehali preteky kto spal menej a kto viac žúroval. Kto viac vydrží?


Počas skúškového obdobia, si naplánovala skúšky čo najviac za sebou, aby skúškové obdobie čím skôr skončilo, a Alena si tak mohla užívať aj viac ako mesačné prázdniny počas roka. To samozrejme vyžadovalo štúdium dlho do noci. A ešte s vysokým dodatkom stresu.


Alena úspešne ukončila štúdium a našla si prácu v nadnárodnej spoločnosti. Dnešná doba vyžaduje od človeka aby pre svoju prácu vydal maximu. Oddych a relax je prejavom slabosti. Termíny, deadliny spôsobovali, že Alena častokrát odchádzala z práce o 22.00, prišla domov, pustila počítač a pokračovala do 3.00 prácou na počítači doma.


Vo veku 42 rokov Alenin organizmus povedal DOSŤ. Alena vyhorela v práci, trpí depresiami, vysokým krvným tlakom. A popritom všetkom nevie spať. Lieky na spanie už nezaberajú a zhoršujú jej pridružené zdravotné problémy.


Počas môjho Kurzu spánku si Alena uvedomila zdroj svojich problémov, a zistila, že si musí úplne zmeniť svoje denné rutiny. V tomto štádiu je to už veľmi náročné. Zabehnuté zvyky sa menia veľmi ťažko. Ak sú sprevádzané psychickými problémami, ktoré nemajú práve pozitívny dopad na vytrvalosť a motiváciu, je to bez pomoci iného človeka priam nemožné.

To čo mi Alena napísala v dotazníku po ukončení Kurzu spánku, ma primälo napísať tento článok na blog.


Alena odkazuje všetkým mladým ľuďom, aby mysleli na budúcnosť A aby svoje problémy so spánkom nepodceňovali a začali riešiť už v počiatočnom štádiu.


Práve pre tých, ktorý majú krátkodobé problémy so spánkom, alebo chcú zlepšiť svoje spánkové návyky je určený môj nový e-book Škola spánku.


Každý človek má inú potrebu spánku. Niekomu stačí 6 hodín, iný zase potrebuje aspoň 8 hodín. Spať menej ako 6 hodín sa neodporúča.


Akú mate potrebu spánku zistíte podľa toho, že sa zobudíte svieži a čulý. Pozor, pretože unavený sa môžete zobudiť, aj keď spíte dlhšie ako potrebujete, ale zobudíte sa uprostred jednej spánkovej fázy. Podrobné informácie o spánkových fázach a aj o tom, ako si napraviť narušené spánkové návyky popisujem v e-knihe Škola spánku


Vráťme sa ale k spánkovému dlhu. Spánkový dlh vzniká buď vplyvom pracovných povinností, študijného zápalu, alebo snahy stihnúť čo najviac aktivít počas dňa.




78 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page