top of page

Október je Mesiac úcty k starším. Čo vám hovorila babička, že zlepšuje spánok?

Aj keď máme rešpekt k dlhoročným skúsenostiam našich starých mám, poďme sa pozrieť ktoré tvrdenia, ktoré nám naša stará mama hovorila o zdravom spánku sú pravdivé a ktoré sú len mýtmi.


Pohár teplého mlieka Ti pomôže zaspať


Z vedeckého pohľadu ide o mýtus. Mlieko obsahuje aminokyselinu tryptofan, ktorý vyvoláva hormón serotonín. Je v tom ale jeden háčik. Mlieko obsahuje vysoký podiel bielkovín, ktoré zabraňujú prenikaniu serotonínu do mozgu. Naopak potraviny s vysokým podielom sacharidov prístup do mozgu uľahčujú. Takže ak si na večeru napríklad do mlieka pridáte ovsené vločky, mali by ste lepšie zaspať. Ak ste si ale tvrdenia svojej babičky v mladom veku zobrali k srdcu a vytvorili ste si psychosomatický návyk, môže vám mlieko pomôcť zaspať.


Cvičenie večer pred spánkom nám pomôže zaspať.


Ide o mýtus. Ak sa síce pred spaním unavíme, ale náš tep srdca a hladina adrenalínu v krvi je natoľko vysoká, že nám nedovolí zaspať. Odporúča sa cvičiť 3-4 hodiny pred spaním, aby ste dovtedy kým pôjdete spať „vychladli“ a ukľudnili sa.


Každý potrebuje 8 hodín spánku


Ide o mýtus. Ideálny čas je 6 – 9 hodín spánku. Každý je iný, každý má iný rytmus dňa a cirkadiálny rytmus (viac si prečítajte v mojom blogu https://www.zdraveranko.sk/post/svetlo-a-jeho-vplyv-na-n%C3%A1%C5%A1-sp%C3%A1nok


Potraviny s obsahom horčíka skvalitňujú spánok


Ide o fakt. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorý užívali doplnok stravy s obsahom horčíka mali kvalitnejší spánok. Nemusíte siahať po doplnkoch stravy. Horčík je obsiahnutý napríklad v banánoch, avokáde, špenáte, tekvicových semiačkach.


No a ako je to s makom?


Semená maku sú prospešné pre náš nervový systém. Obsahuje horčík a je prirodzeným zdrojom alkaidov, má upokojujúce účinky. Makové semená môžu zmierňovať nespavosť a skvalitňovať spánok.


Pozor však. Mak je ópium a v mnohých krajinách je zakázaný.


Prajem Vám pokojný dušičkový čas.


122 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page