top of page

Ranná rutina


V predchádzajúcom článku sme sa venovali našej večernej rutine, a s ňou úzko súvisí naša ranná rutina. Pre mnohých je ešte dôležitejšia ako tá večerná.

Náš spánok začína už ráno, nie večer. Všetko to, čo robíme odrána, ako vstaneme, má spojitosť aj s naším spánkom.


Pravidelná ranná rutina nám môže pomôcť zlepšiť stres, úzkosť a produktivitu.

Budujeme si náš život, zvyk za zvykom.


Ranná rutina prináša do nášho života množstvo výhod. Náš prístup ku dňu na začiatku, môže pomôcť vzbudiť naše sebavedomie a viesť nás k produktívnejšiemu zvyšku dňa.

Pokiaľ začnete deň naštartovaním mozgu jednoduchými aktivitami, získate obrovskú výhodu.

Keď raz začnete s istou činnosťou, je za:

1. menej náročné pre náš mozog v nej pokračovať

(mozog má rád, to čo pozná, je radšej v tom zabehnutom ako keby mal niečo meniť, novou rutinou budete na dobrej ceste k novému mozgu)

2. ak ste zvládli túto prvú zmenu a vytvorili ste si nový návyk, oveľa ľahšie si budete budovať tie ostatné nové zvyky


Ak si človek zvolí správnu rannú rutinu, bude menej vystresovaný, viac produktívny a celkovo spokojnejší a šťastnejší. Pochopiteľne, ak má človek deti alebo domáceho miláčika, nie je to také jednoduché. ak sa však ráno postaráte najprv o seba, hravo zvládnete aj starostlivosť o iných, píše portál CNN.


Niekto si ako prvú vec ustelie posteľ (verím, že si vyvetrá :-)), iný si dá hneď zrána studenú sprchu, ďaľší ci zacvičí alebo zabehá alebo vyjde na ranné svetlo, ja poďakujem za svoj spánok, a meditujem. Potom čítam, nezabudnem vypiť pohár vody, a každý deň idem von na prechádzku v akomkoľvek počasí a až následne si dám kávu a beriem do ruky mobil.

Cítim sa potom omnoho kľudnejšia, svoje úlohy počas dňa sa mi vykonávajú ľahšie, mám viacej energie a môj deň sa mi zdá dlhší.

Dôslednosť je základom každej rutiny.


Doprajte si slnko a čerstvý vzduch.


Prvá vec, ktorú urobíte ak idete spať alebo vstávate, je že zoberiete do ruky mobil, tak potom vstávate alebo zaspávate s myšlienkami niekoho iného.

Prezeranie sociálnych sietí alebo správ je tzv.pasívna aktivita, ktorá môže znížiť produktivitu vášho dňa. Čítate obsah, ktorý vám konkrétne k ničomu nepomáha a ste pasívnym pororovateľom. Zamerajte rannú pozornosť na seba a svoje činnosti.



Na rannú rutinu by ste si mali vynahradiť 30 až 60 minút (tu veľa z vás pravdepodobne si povie niečo "ako si mám na to nájsť čas?" obmedzte na pol hodiny pozeranie do mobilu alebo na TV a presuňte si čas na ráno, je to o prioritách) v závislosti od toho, koľko úloh zahŕňa. Premyslené zapojenie sa do každej časti rutiny môže zvýšiť váš pocit pokoja a potešenia z jej dokončenia.

Budete sa časom menej ponáhľať, stanete sa pokojnejším a budete počas dňa stíhať viacero vecí.


Prvým krokom je vstať z postele. Potom si vyberte jednu aktivitu, ktorej môžete venovať vašu pozornosť, či už je to meditácia, modlitba, afirmácia, fyzický strečing alebo čistenie zubov.


Cvičenie, beh, prechádzka alebo strečing hneď ráno vám pomôžu regulovať cyklus spánku a bdenia.


Vyskúšajte dychové cvičenia, ako je pranajáma alebo dychové metódy Wima Hofa na zníženie stresu, zápalu a zlepšeniu imunity.


Nezabúdajte na zdravé a výdatné raňajky.





Dôležitou súčasťou toho, ako si vybudovať a udržať rannú rutinu, je ísť spať včas a dostatočne si oddýchnuť, vyspať sa kvalitne. Aby ste sa mohli zobudiť svieži.


Ak nie ste ranné vtáča, môžete začať pomaličky, postupne. Posuňte si budík o niekoľko minút skôr, nemalo by to byť ale viac ako 15 minút za týždeň. Pokiaľ si neustále posúvate budík na neskôr, a nebudíte sa prirodzene bez hodiniek, dajte si ho na iný koniec postele vo vašej spáľni. Aby ste vstali.



Dodržiavanie vami zvolenej rutiny vám tiež pomôže prekonať vonkajší stres, zvýšiť vašu schopnosť sa vyrovnať s výzvami počas dňa.

Najdôležitejšia je produktívna ranná rutina.


Vyberte si jednu činnosť, jednu úlohu na začiatok vytvorenia si rannej rutiny. Upriamte pozornosť na danú úlohu a buďte v prítomnosti. Vaša činnosť, úloha by mala byť odmenou a keď bude splnená, bude vás motivovať k efektívnejšiemu začiatku dňa a postupne si zaradíte novú.



Skúste to zo začiatku s niečím malým, napr.afirmáciou. Môžete si vybrať svoje vlastné afirmácie alebo vyskúšať si povedať: "Dnes bude skvelý deň." Alebo si začnite umývať zuby inou rukou, aj to je pre náš mozog zmena.


Držím Vám palce!


Správny štart do nového dňa do veľkej miery ovplyvňuje priebeh celého dňa.



A pridávam meditáciu na ráno:





222 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page