top of page

SMART technológie a spánok

Updated: Aug 9, 2021

21.storočie je storočie technológií a SMART riešení. Na trhu sa objavujú technológie, ktoré sľubujú že vám pomôžu lepšie sa vyspať, lepšie zaspať, dokonca vás dokážu zobudiť v tej najvhodnejšej fáze spánku, aby ste vstali svieži a čulí.


V tomto článku sa pozrieme na dostupné technológie a aplikácie.

Neočakávajte, že ak použijete SMART hodinky so spánkovou aplikáciou tak sa ako šibnutím čarovného prútika dobre vyspíte, a nič iné nebudete musieť robiť. Tak to bohužiaľ nefunguje.

Liečenie Insomnie a problémov so spánkom a zaspávaním sa zakladá na sebadisciplíne a nastavení správnych rutín.


O spánkovej hygiene sme písali v článku “Spánková hygiena”: https://skr.sk/4wAwr


SMART doplnky môžu mať pre vás pozitívny efekt, no ak sa budete veľmi spoliehať a sledovať len výsledky zo SMART technológií a nezapojíte „zdravý rozum“, môžu vám SMART technológie aj škodiť. SMART technológie určené na lepší spánok stále podliehajú výskumom, ktoré nie sú ukončené. V porovnaní s tradičnou štúdiou spánku ešte nie sú k dispozícii definitívne údaje o tom, čo môžu aplikácie na spánok poskytnúť.


Napriek chýbajúcim výsledkov výskumu, ktorý by potvrdil účinky aplikácií na spánok, mnoho ľudí zisťuje, že sledovanie údajov o ich vlastnej aktivite je účinný motivačný nástroj, ktorý im pomôže implementovať zmeny zdravého životného štýlu, zavedenie rutín. Ľudia často sledujú svoj spánok spolu s ďalšími informáciami, ako sú pohyb a srdcová frekvencia alebo úroveň stresu. Preto sa nespoliehajte na aplikácie a technológie na 100% a využívajte ich rozumne.


Kedy by vás mohli technológie zavádzať a škodiť vám?


Napríklad ak hodinky zaznamenávajú fyzickú aktivitu počas noci (prevracania sa, vstávanie) a vy v noci oka nezažmúrite, ale pri tom nehybne pozeráte do plafónu, hodinky môžu vyhodnotiť nízku aktivitu a ukážu vám, že ste nespali. Naopak sk ste typ človeka, ktorý sa počas noci viac-krát prevracia na iný bok ale pritom spí, hodinky môžu vykázať vyššiu fyzickú aktivitu a vyhodnotiť ju, že ste zle spali. No a vy sa ráno zobudíte, ako prvé pozriete na hodinky, ktoré vám ukážu, že ste zle spali, a vaše podvedomie ihneď zoberie túto informáciu za svoju a váš deň bude prebiehať ako keby ste sa skutočne zle vyspali. Náš mozog vie veľmi ľahko ovplyvniť naše pocity či už pozitívnym alebo negatívnym smerom.


Smartfón sa stal neoddeliteľnou súčasťou bdelého života a v poslednej dobe súčasťou rutiny spánku mnohých ľudí. Viac ako 65% Slovákov vlastní smartphone. Smartfóny sa používajú rôznymi spôsobmi, napríklad na prístup k správam, sociálnym médiám, hrám, kalendárom a dokonca aj na podporu kvalitného spánku.


Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb 30% dospelých nemá dostatok spánku každú noc. Aplikácie spánku môžu byť cenným nástrojom, ktorý pomôže ľuďom dosiahnuť lepší spánok. Ak ich budete používať rozumne v spojitosti so zdravým životným štýlom a správnymi spánkovými návykmi, tak môžu byť pre vás naozaj prínosom.








58 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page