top of page
Writer's picturezdrave ranko

Naša sebahodnota






"Nezdolávame hory ale samých seba." Edmund Hillary



Sebahodnotu nájdeme v sebe. Je to hodnota, ktorú si určuje každý z nás.

Pocit vlastnej ceny ako človeka, osoby. Ide o to, akú hodnotu si sami pripisujeme, tienistou stránkou je naše neustále porovnávanie sa s ostatnými.


Každý z nás si v kútiku duše myslí, že nemá žiadnu hodnotu.

Strach, vina, odpor a kritika spôsobujú v našom živote najvážnejšie problémy, väčšinou pramenia z obviňovania iných a z odmietania našej zodpovednosti za náš život.

Ak príjmeme zodpovednosť za náš život vo všetkých oblastiach, za všetko čo sa nám udialo a čo sa nám deje, začneme si sami seba vážiť a nadobudneme našu sebahodnotu.




Existuje päť dôležitých pravidiel, ktoré Vám pomôžu si vybudovať zdravú sebahodnotu.


1. Ocenenie seba samého. Prestať s neustálym očakávaním od druhých, že Vás pochvália, ocenia. Sme potom závislí na niekom, kto si nás neváži, nemá s nami porozumenie alebo nás nemá rád. Pokiaľ čakáme na ocenie od druhého, stávame sa závislými a bude nás to vždy bolieť.

Pochváľte sa, povzbuďte sa. Každý deň, začnite si budovať nový návyk.



2. Nadväzujem na prvé pravidlo, zamyslite sa nad ľuďmi vo vašom okolí, či už v rodine, práci alebo vašimi priateľmi. Záleží im na tom čo prežívate, ako sa cítite alebo neustále žiadajú od Vás, to čo im vyhovuje? Rešpektujú Vás čím ste? Ak nie, je čas sa nad nimi zamyslieť.


Vzťahy môžu byť pre nás veľkým prínosom. Môžu nás posiľňovať ale aj nás ničiť, a trpí tým aj naša sebahodnota. Nenechajte sa ponižovať a urážať. Zaslúžite si rešpekt a lásku.



3. Minulosť. Máme tendenciu sa vracať do minulosti. Rôzne radostné situácie z minulosti, keď sme prežívali radosť či lásku ako narodenie dieťatka, ukončenie školy je to v poriadku. Ale ak máte pociť, že v prítomnosti je vaším únikom minulosť, aby ste skutočne svoj život "žili", aby Vás niečo bavilo to nie je prospešné. Býva to deštruktívne a nikam to nevedie. Cítite sa ešte horšie. Prestaňte s tým.


Môžeme zmeniť náš prístup k minulosti. Je úplným nezmyslom sa trestať za veci, ktoré sa stali. Nič na tom neviem a nedokážem zmeniť.

Môžeme však zmeniť to, čo si o nej myslíme.



4. Začnite nachádzať rovnováhu medzi tým čo hovoríte a čo v skutočnosti robíte. Jednoduchšie je niečo povedať, ťažšie je to urobiť. Potom sami sebou pohŕdame ešte viac.



5. Náš výzor. Mylne sa domnievame, že ak budeme štíhlejší, budeme mať vyhladené vrásky, zmeníme náš výzor, tak tým sa zvýši naša sebahodnota.

To pomôže možno nášmu sebavedomiu, nie našej sebahodnote. Tá je vyššia tým, čo žijeme a čo je naším poslaním.



Zamyslite sa nad svojou sebahodnotou, skoncujte s pochybnosťami o sebe.

Je to každodenná práca na sebe.


Kľúčom k pozitívnym zmenám je byť spokojný sám so sebou a prijímať sám seba takého, aký som.



253 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page