top of page

Rozdielny svet žien a mužov


Muži a ženy sú z biologického hľadiska jedným druhom, no ich stavba tela a fungovanie organizmu sa odlišuje, tak ako je to u samcov a samičiek zvieracích druhov.


Ženy rodia deti a v priemere žijú dlhšie. Majú lepšiu imunitu, viac podkožného tuku a iné zloženie hormónov.


Napríklad až do puberty je množstvo hormónu testosterónu u obidvoch pohlaví rovnaké. I vďaka tomu môžu dievčatá behať porovnateľne rýchlo ako chlapci. Počas puberty sa však u chlapcov produkcia testosterónu prudko zvýši, čo vedie k nárastu svalovej hmoty, k rastu fúzov a pod. Naopak u dievčat má zase „ženský“ hormón estrogén na svedomí ukladanie tukových zásob v oblasti bokov a rast pŕs.


Ženy majú v priemere nižšiu postavu, útlejšie ramená a slabšiu hornú polovicu tela. Ich kostra je slabšia, chrbtica proporčne dlhšia a panva širšia.


Kosti a kĺby: Muži sú „hustejší“


Štúdie u dospelých osôb potvrdili, že muži majú hustejšie kosti ako ženy.

Pre mužskú kostru sú typické väčšie kosti i chrupavky.

Nežné pohlavie má zase viac rozostúpenú panvu – bedrové kĺby sú od seba ďalej. Ženské kĺby majú väčšiu flexibilitu kvôli tehotenstvu a pôrodu.

Po 40-tke to však ide s hustotou kostí u žien výrazne „dole vodou“. Prsty v tom majú hormonálne zmeny, hrozí tiež osteoporóza.


Svaly žien tvoria 30 – 35% z celkovej hmotnosti tela. U mužov je to ešte o 10% viac, teda 40-45%. Svaly žien sú menej pevné.

Ženy majú zhruba o 10% menej krvi, majú ju redšiu a tiež v nej majú menej červených krviniek na centimeter štvorcový. Ženy rýchlejšie dýchajú, ich pľúca majú menší objem. Navyše, ženy majú vrchol pľúcnej kapacity vo výrazne mladšom veku.


Koža: Ženy odrážajú slnko


Pigmentácia kože je výraznejšia u mužov, ako u žien. Nemusíme to vidieť na prvý pohľad. Jednoducho: muž sa opáli ľahšie, ako žena.

Naopak, žena sa skôr spáli. Pokožka ženy má však inú špecialitu: viac odráža svetlo.

Ženská koža je suchšia a slabšia, preto majú aj viac jemných vrások. Je však citlivejšia na dotyk.

Koža mužov obsahuje viac vlasových cibuliek a potných žliaz.


Muži sú plodní až do vysokého veku. U žien táto schopnosť mizne v dobe menopauzy vo veku okolo 50 rokov.


Ženy majú lepšiu schopnosť vnímať čuchom a chuťou. Taktiež lepšie čítajú „reč tela“ – neverbálnu komunikáciu, gesta, mimiku, držanie a prejavy tela, plač a ďalšie zvuky bez použitia slov. Dôvod je jasný – rola matky - musia rýchlo rozlišovať, o čo dieťaťu „ide“.

Ženy majú až o 30% viac spojov medzi ľavou a pravou hemisférou mozgu. Aj preto sa pýšia bystrejšími zmyslami, lepšie komunikujú a môžu robiť viac vecí naraz a nevadí im, keď hovorí zároveň viac ľudí. Muži sa naopak potrebujú sústrediť len na jednu činnosť. Majú lepšie orientačné schopnosti , odhad vzdialenosti, lepšie vidia do diaľky. Ženy majú zase lepšie periférne videnie.


Muži vidia ďalej, ženy farebnejšie.


Nielen farebné, ale aj periférne vnímanie, majú ženy lepšie ako muži. Tí zase lepšie zameriavajú na veľké vzdialenosti – ďalej „dovidia“.

Je to kvôli evolučnej adaptácii – ženy sa starali o deti (držali sa v ich blízkosti) a muži lovili (korisť im unikala do diaľky).


Vnútorné ucho: Prečo sú muži lepší v priestorovej orientácii?


Lebo majú väčšie vnútorné štruktúry ucha. To nie je dôležité len pri počúvaní, ale aj pri udržiavaní rovnováhy a orientácii v priestore. Aj preto muži chodia po Paríži bez mapy, hoci sú tam prvýkrát.


Za všetky tieto rozdiely môžu gény a evolúcia.

Muž bol lovec a musel sa sústrediť na korisť – všetko ostatné išlo bokom. Musel korisť sledovať v diaľke, odhadnúť terén aj vzdialenosť aby sa k nej nepozorovane dostal. Ženy museli jedným okom dávať pozor na deti, zároveň hľadať bobule a preriférne sledovať oheň, aby nevyhasol.


Ženy sú v priemere emotívnejšie, muži zase racionálnejší. Muž lepšie zvláda akútny stres, pretože kedysi museli uloviť zviera, alebo utekať s nepriateľom z cudzej trupy, a behom chvíľky tak podať maximálny výkon.

Žena je lepšia v zvládnutí stresu chronického, teda dlhodobého, pretože musela kedysi pasívne čakať, či sa muž – živiteľ a ochranca rodiny vráti z lovu. S tým súvisí aj fakt, že muži sa rozhodujú rýchlejšie, sú agresívnejší a rýchlejšie reagujú na neočakávané situácie.


Ženy viacej zvažujú riziká. Ženy sú viac vo svojej podstate tímoví hráči, muži sú viac sebci. Ale neplatí to na 100%. Pretože len asi 80% žien má ženský typ mozgu, a podobne je to aj u mužov.



Zdroje:

Časopis: Téma


134 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page