top of page
Writer's picturezdrave ranko

Spánok a Vianoce


V čase Vianoc je sviatočné obdobie vnímané okrem blízkosti našich blízkych, o jedle a pití. Všetci vieme aké môže byť ťažké odolať ďalšiemu rezňu so zemiakovým šalátom, alebo poháru dobrého vína.


Tohtoročné Vianoce môžu byť odlišné, napriek tomu sviatočné obdobie môže mať stále negatívny vplyv na náš spánok.


Väčšina z nás si uvedomuje aký to môže mať dopad na obvod nášho pása, no mnoho ľudí si neuvedomuje, aký to može mať vplyv na kvalitu nášho spánku.


Nebojte sa, neočakávam, že sa úplne zdržíte alkoholu, dezertov a všetkých vianočných dobrôt. Myslím si však, že pár mojich tipov by bolo užitočné spoznať, aby ste sa aj cez Vianoce dobre vyspali.


  1. Alkohol vám môže zo začiatku pomôcť zaspať, ale neskôr v noci nám spánok zväčša preručí. Bráni nám v hlbokom spokojnom spánku a navyše sa prebudíte dehydratovaný a potrebujete ísť na toaletu. Je to ťažké v období "hojnosti" ale pár hodín pred spaním vymeňte alkohol za čistú vodu. Alkohol nám mení náš spánkový cyklus.

  2. Nehladujte počas dňa. Potom budete jesť viacej neskôr. Môže sa vám to javiť ako dobrý nápad "šetriť si kalórie" na večer, ale je pravdepodobné, že sa prejedáte, pretože ste hladní. Namiesto toho jedzte menej ale v pravidelných intervaloch počas dňa.

  3. Nadbytok jedenia. Môže sa zdať veľmi lákavé si naložiť plný tanier jedla, ale dopriať si ho znamená telu sťažiť naše trávenie, čo má za následok problémy so spánkom. Ak je to možné, jedzte ťažké jedlo najmenej tri až štyri hodiny pred spaním, aby ste sa vyhli tráviacim ťažkostiam a páleniu záhy.

  4. Kofeín. Je veľkou záťažou pre nás najmä navečer až večer. Kofeín v káve, čaji alebo v kole nepriaznivo zasahujú do nášho zaspávania a bránia hlbokému spánku, ktorý je pre naše telo najdôležitejší. Dajte si radšej čaj z byliniek, vodu (na všetky možné hroziace bolesti hlavy spôsobené alkoholom) alebo horúci mliečny nápoj.

  5. Neprestávajte cvičiť. Denné cvičenie je jedným z najlepších činností pre dobrý a kvalitný spánok. Aj keď to môže byť veľmi lákavé si ponechať niekoľko dní pauzu, nerobte to. Cvičenie nám unavuje nielen telo aj myseľ.

  6. Nezabúdajte vypnúť elektroniku a vianočné osvetlenie, PC, mobil..všetky vyžarujú svetlo, ktoré je podobné tomu dennému. Náš mozog je potom "podvedený" svetlom, pretože ho spája s denným svetlom a to môže mať za následok oneskorenie produkcie melatonínu (hormón, ktorý podporuje spánok).

  7. Choďte viacej do prírody. S kratšími dňami v tomto období je to ešte dôležitejšie ísť von na vzduch. Na dennom svetle sa nám vytvára v tele spomínaný melatonín, čo vedie k lepšiemu a zdravšiemu spánku.

  8. Ak je to možné a vo vašich silách vstávajte skôr. Pokúste sa dodržiavať pravidelný spánkový režim. Čím dôslednejša bude váša dĺžka spánku a vášho bdenia, tým lepšia bude jeho kvalita. Ak máte za sebou prebdenú noc, premôžte sa a vstaňte skôr. To vám zabezpečí lepší spánok nasledujúcu noc a vrátite sa k pravidelnosti vášho spania.

  9. Povedzte "NIE" driemaniu počas dňa. Oberá nás to o kvalitný spánok počas noci. Ak ste naozaj zúfalí a unavení, obmedzte ho na max.25min.

  10. Vaša posteľ. Je len na spanie a sex. Žiadne pozeranie TV počas sviatkov. Oberáte sa tým o dobrý spánok.


Vianoce môžu narušiť nás spánkový cyklus. Záleži len na nás ako ich budeme tráviť a ako sa budeme pri tom cítiť.





41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page