top of page

SVETLO a jeho vplyv na náš spánok

Všetkým je nám známe, že sa nám lepšie spí v tmavej miestnosti. Ak máme v spálni akékoľvek zdroje svetla, narúša to náš pokojný spánok. Vedeli ste aj to, že receptory, ktoré zachytávajú svetlo sa nachádzajú aj v koži? Pripomínajú fotorepctory sietnice, preto možno povedať, že koža doslova vidí. Ak je teda v spálni svetlo, telo ho zachytáva a do mozgu a ďalších orgánov vysiela správy narúšajúce spánok. Možme aj povedať, že naša dnešná spoločnosť sa stala závislou od svetla. Napriek tomu, že niektoré staroveké civilizácie venovali spánku podobné množstvo hodín ako dnešná ľudská spoločnosť, avšak neúmerne sa zmenila naša kvalita spánku. Prirodzený cyklus, v ktorom sa svetlo strieda s tmou, sa narúša, v dôsledku čoho nastávajú rôzne poruchy spánku. Najväčší vplyv má umelé svetlo na tvorbu melatonínu (odporúčam si prečítať článok na blogu o melatoníne). Výskumom sa zjistilo, že vystavovanie sa izbovému osvetleniu počas bežných hodín spánku potláča hladinu melatonínu o vyše 50%! Ak si budete odopierať váš spánok v tme, budete starnúť rýchlejšie a bude trpieť vaša vitalita, energia. Naše gény očakávajú, že budeme denne spať v úplnej tme. Preto ak máte občas zlý spánok poobzerajte sa vo vašej spálni aké svetlo používate, akým svetlom svieti vaša nočná lampa alebo či pouličné osvetlenie, ktoré skoro všade používa LED, vám nesvieti priamo do izby. Aj taká všedná vec ako svetlo v spálni z ulice vám môže narúšať váš kvalitný spánok. Ďalším nezanedbateľným poznaním je, že ak sa člověk v noci vystavuje svetlu, rozladí si svoje biologické hodiny-tzv.cirkadiánny rytmus. Výskumníci z harvardu uskutočnili pokus, pri ktorom porovnali vplyv 6,5hodinového pôsobenia modrého svetla (aké na nás dopadá z obrazoviek rozličných prístrojov) s pôsobením zeleného svetla s podobným jasom. Zistili, že modré svetlo potláča uvoľňovanie melatonínu dvakrát dlhšie ako zelené. A navyše dva razy silnejšie posúva cirkadiánne rytmy o tri hodiny oproti 1,5hodiny.

Ak teda zmeníte farebné spektrum, ktorému sa v noci vystavujete, môžete predísť tomu, aby váš melatonín šikanovalo modré svetlo, ktoré vychádza, vyžaruje z obrazoviek.


Spoločne s farbami korešpondujú aj teploty, ktoré ovplyvňujú ich pôsobenie na ľudské telo. Podľa tzv. Kevinovej stupnice sa modré svetlo nachádza na konci spektra, teda mu zodpovedajú vyššie teploty. Červené svetlo zasa súvisí s nižšími teplotami.

Tým možno vysvetliť prečo odborníci odporúčajú v noci používať tlmené červené osvetlenie. Má totiž najmenšiu moc posúvať naše biologické hodiny a potláčať uvoľňovanie melatonínu.


A čo môžete urobiť?

Niektoré svietidlá alebo lampy vymeňte za červené žiarovky. Vytvoríte tým aj intímnu atmosféru v spálni. V spálni by mala panovať čo najväčšia tma.


ALE! Nejde len o farbu svetla ale aj o intenzitu osvetlenia, ktorá sa vyjadruje v luxoch. Priame slnečné svetlo presahuje 100 000luxov. Naši predkovia sa vystavovali svetlu pri mesačnom svite, ktoré malo menej ako 1 lux! teraz už chápete aké silné svetlo máme, ktoré denne používame.

Intenzita osvetlenia interiérov sa pohybuje od 50 do 500 luxov. Ak sa nebudete pred takýmto silným svetlom chrániť, uvoľňovanie melatonínu sa potlačí.


RADA na záver: Po zotmení pozerajte do obrazoviek čo najmenej, ak už musíte mať mobilný telefón v spálni nastavte si na ňom červené svetlo (dá sa to urobiť v nastaveniach), majte v spálni tmu a nezabúdajte na denný pobyt na dennom prirodzenom svetle.




306 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page