top of page

Zdravotné problémy vplyvom spánkového dlhu

Pracovná zaneprázdnenosť a nastavenie skúšok v skúškovom období v kombinácii s prebdenými nocami na žúrkach sa spája hlavne s mladými ľuďmi. V tomto veku negatívne vplyvy spánkového dlhu zvyčajne necítime. Áno, sme na druhý deň unavený… to je to jediné čo si v danej dobe uvedomujeme.


Spánkový dlh má však negatívny vplyv na naše zdravie. Čím je spánkový dlh vyšší, tým je väčší dopad na naše zdravie.


Počas spánku náš mozog spracováva všetky informácie, nastáva chemická rovnováha v mozgu, telo si odpočinie, celý systém funguje pokiaľ je v rovnováhe.


Častokrát keď sfúkneme tortu so 40 sviečkami začínajú sa nám objavovať zdravotné problémy. A my ani netušíme kde sa vzali.


Spánkový dlh sa nedá dospať. Ak jeden deň spite len 4 hodiny, a ďalší deň by ste aj prespali 12 hodín, spánkový dlh 2 hodiny zostane zapísaný.


Výskumy dokazujú že spánkový dlh alebo spánková deprivácia môže vyústiť do mnohých zdravotných problémov.


Keď to zoberieme od hlavy až po päty:


Poruchy pamäte – počas spánku náš mozog spracováva všetky informácie, s ktorými sa stretol počas dňa. Nedostatok spánku môže mať dopad na našu krátkodobú aj dlhodobú pamäť.


Problém s koncentráciou – kreativita, koncentrácia a schopnosť riešiť zložité situácie je narušená, ak mozog trpí nedostatkom spánku.

Spánková deprivácia sa prejavuje na výkyvoch nálad, emočných výbuchoch. Chronický dlhodobý nespáči môžu mať problémy s depresiami a inými psychickými poruchami.

Zníženie koncentrácie a ostražitosti vplyvom ospalosti môže vyústiť do rôznych nehôd počas dňa, ktoré môžu ohrozovať váš život (napríklad dopravné nehody).


Oslabená imunita – vaše telo nie je dostatočne odolné voči vírusom a baktériám a ste náchylnejší na chrípku či iné infekčné ochorenia.


Vysoký krvný tlak – ak spíte menej ako 5 hodín, riskujete problémy s vysokým krvným tlakom. Ak sa spojí vysoký krvný tlak so zápalom môže to vyústiť ku zástave srdca, či iným srdcovým ochoreniam.


Riziko cukrovky – nedostatok spánku ovplyvňuje vylučovanie inzulínu, hormónu znižujúceho hladinu cukru v krvi. Ľudia s nedostatkom spánku majú vysokú hladinu cukru v krvi a oveľa vyššie riziko, že budú trpieť diabetom typu 2.


Spánková deprivácia spôsobuje chemickú nerovnováhu v mozgu. Táto chemická nerovnováha v mozgu spôsobuje aj nerovnováhu pri príjme potravy. Mozog vysiela signál, že potrebuje viacej stravy ako je realita. To má dopad na vašu nadváhu.


Chuť na sex – nedostatok spánku ovplyvňuje chuť na sex. U mužov znižuje úroveň testosterónov.


Nedostatočná fyzická rovnováha môže spôsobovať rôzne pády a zlomeniny.


Spánkový dlh vedú tiež okrem depresí, úzkosti či panickým atakom aj ku spomalenému mysleniu a reakciám (auton



ehody a znížený pracovný výkon), halucináciám, nezvládnuteľnej únave a v extrémných prípadoch aj ku smrti.


Nepodceňujme problémy so spánkom.



76 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page