top of page

Žena v prechode – musíme tam všetky 1.časť

Menopauza alebo klimaktérium je obdobím, ktoré skôr či neskôr nastane v živote každej ženy. U každej jednej z nás prebieha toto obdobie inak,. Končí nám menštruácia, možno sme rady ale je jasné, že prichádzajú iné potiaže.

Pre mnohé je “strašiakom” a zase pre iné začiatkom sebarealizácie.

Je menopauza, klimaktérium a prechod to isté?

Sú to dva rôzne pojmy, ktoré spolu vzájomne súvisia.

Klimaktérium ľudovo ho nazývame prechod, je prirodzeným životným obdobím, kedy prichádza k hormonálnym, psychickým ale aj fyzickým zmenám v živote ženy. V tomto čase dochádza k prirodzenému poklesu funkcie vaječníkov (alebo sú odstránené operačne), ktoré sú zodpovedné za tvorbu ženského hormónu estrogen. Toto vedie k postupným zmenám v rovnováhe pohlavných hormónov zodpovedných za menštruačný cyklus. Stráca sa menštruácia a s ňou plodnosť ženy.

Klimaktérium začína obvykle zhruba rok pred menopauzou a už v tomto období ju môžu sprevádzať obtiaže.

Menopauza je len jednou z častí obdobia procesu klimaktéria. Je to označenie pre posledné menštruačné krvácanie v živote ženy.

Priemerný vek menopauzy je 45 – 55 rokov, výnimkou ale nie sú ani ženy okolo 40 rokov. V tomto skoršom veku je odporúčané vyhľadať lekára, nakoľko mávajú rôzne zdravotné potiaže, vyššie riziko rôznych chorôb ale aj úmrtnosť. Vek ovplyvňujú viaceré factory – genetika, ochorenia a spôsob vášho životného štýlu.

Vo všeobecnosti klimaktérium prichádza skôr u žien, ktoré dostali prvú menštruáciu v nižšom veku a opačne pri ženách, ktoré ju dostali neskôr. Ale veľký vplyv má aj genetika, očakávať ho môžete približne voveku, kedy sa začal prechod u vašej mamy.

Môžem v klimaktériu otehotnieť?

Šanca na prirodzené tehotenstvo behom prechodu rýchlo klesá, rovnako ako aj riziko nechceného otehotnenia. K ochrane pred otehotnením je možné využiť všetky dostupné štandartné možnosti antikoncepcie. Neodporúča sa metóda neplodných dní vzhľadom k nepravidelnej menštruácii v období prechodu.

Po menopause už žena stráca schopnosť otehotnieť prirodzenou cestou. Sú známe prípady kedy umelé oplodnenie teoreticky možné je.

Príznaky klimaktéria

Je to postupná strata pravidelnej menštruácie. Alebo zmeny v sexuálnej oblasti.

U niektorých žien sa menštruačný cyklus skracuje a krvácanie je silnejšie, pri ostatných sa interval medzi jednotlivými menštruáciami predlžuje, až nakoniec pri oboch skupinách žien menštruácia odíde úplne.

Charakteristické príznaky sú aj:

- návaly tepla

- pokles libida

- zvýšené potenie

- únava, vyčerpanosť

- zmena tlaku

- bolesti hlavy

- problémy so spánkom

- priberanie

- depresia

- vypadávanie vlasov

- caste zmeny nálad

117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page